Tots els colors de ...
 
Avisos
Vaciar todo

Tots els colors de la llengua


pingubcn
Respuestas: 1524
Customer
Topic starter
(@pingubcn)
Usuario Notorio
Registrado: hace 9 meses

Catalunya és una nació que no s'entendria sense la inmigració, hem d'assumir que el català no és una llengua per parlar només amb els "nadius", també hi ha gent racialitzada d'aquí què és tant catalana com aquell que tingui 8 cognoms catalans, per això hem de parar amb l'estúpid hàbit d'assumir que les persones racialitzades no parlen català bé o només saben castellà.

Aquest article que us passo forma part d'una sèrie d'articles de diverses persones sobre l'estat de la llengua que ha impulsat Carme Junyent.

https://www.vilaweb.cat/noticies/tots-els-colors-de-la-llengua/

Responder
Etiquetas del debate
7 respuestas
2 Respuestas
Bat
 Bat
Customer
(@bat)
Registrado: hace 3 años

Usuario Referente
Respuestas: 3990

Això els hi passa molt a les nenes xineses adoptades.

 

Com tenen aspecte exòtic tothom els hi parla e castellà. Tant és que siguin catalanoparlants de tota la vida.  En conec un parell que estan fins els collons. Buenu, fins a la figa, hehe.

Responder
Ipsen
(@ipsen2020)
Registrado: hace 9 meses

Miembro Reputado
Respuestas: 415

Jo coneixia un al·lot adoptat de Burkina Faso que xerrava mallorquí amb un accent sineuer propi d'un pagès amb vuit cognoms mallorquins. De fet, es castellà li costava bastant, perque més enllà de ses hores de castellà a s'escola, no l'emprava ni amb sa família ni amb amics. És cert que aquestes coses encara xoquen un pic, perquè sa majoria de gent d'aspecte africà o asiàtic són castellanoparlants, però imagino que s'anirà normalitzant amb es pas dels anys.

Responder
Auso4
Respuestas: 422
(@auseta4)
Miembro Reputado
Registrado: hace 9 meses

Sense haver llegit l'article, completament d'acord. Conec tantíssima gent que quan ha de parlar amb gent racialitzada ho fa en castellà, malgrat que són conscients que entenen el català...

Responder
borinotbcn
Respuestas: 2011
(@borinotbcn)
Usuario Referente
Registrado: hace 9 meses

És una problèmatica de les àrees metropolitanes de Tarragona i Barcelona.

Si te'n vas a ciutats ocm Vic, Olot o Manresa la població racialitzada es majoritàriament catalanoparlant.

I no parlem ja de pobles de l'interior.

El problema és l'ambient, en una zona on el 75% de les persones parlen català al carrer, els nouvinguts entenen que és la llengua que cal parlar.

A l'Hospi on poder només el 10% parlen català al carrer, aquesta gent no veu la necessitat d'aprendre'l i menys de fer-lo servir. 

Si a Vic la gent no canvia, o canvia menys de llengua al parlar amb un migrant és perquè estàn acosutumats a que sapiguen parlar català. Si a Barcelona canviem de llengua, es perquè estem acostumats a que en sàpiguen.

 

Obviament hi ha el component racista es clar, però crec que és més determinant aquesta questió.  

Responder
jamechevi
Respuestas: 676
Customer
(@jamechevi)
Usuario Honorable
Registrado: hace 1 año

Això de dir gent racialitzada em sembla una manera de portar a l'absurd la correcció política.

És més, en l'intent de fer sonar més suau que són diferents, estem sent inclús més racistes que dient les coses pel seu nom. Perquè estem donant per suposat que el que són no és prou bo i cal maquillar-ho.

Si no agrada dir d'altres races, diguem d'altres ètnies, però persona racialitzada no vol dir res.

El tema de l'article és una cosa que costarà temps canviar. Als asiàtics amb català perfecte estem més acostumats, inclús a negres (que ningú ho prengui despectivament. No són ni de raça, ni racialitzades, ni de color, ni morenos, ni qualsevol altre intent de suavitzar-ho).

Els que més pateixen aquesta situació són els magribins i àrabs. I encara pitjor que canviar d'idioma. Molta gent no només això, sinó que també parlen més lent...

Fins que no passi alguna generació, no s'assumirà que ser català i entendre i parlar l'idioma no és sinònim d'uns trets identificatius...

Responder
2 Respuestas
pingubcn
Customer
(@pingubcn)
Registrado: hace 9 meses

Usuario Notorio
Respuestas: 1524

@jamechevi Dic racialitzada perquè així és com s'expressen a l'article, no sóc un gran fan de la paraula, però entenc que vol dir gent que no té l'aspecte ètnic majoritari d'on viuen, i és més còmode dir això que no pas una frase sencera com "gent d'altres ètnies" o "gent que no és blanca".

Estic d'acord que a vegades hi ha gent que acaba dient xorrades que poden ser més ofensives quan parlen d'aquests temes, però aquesta no és la meva intenció.

Responder
jamechevi
Customer
(@jamechevi)
Registrado: hace 1 año

Usuario Honorable
Respuestas: 676

@pingubcn Era una crítica en general a la paraula, que em molesta massa, no a tu concretament 😉.

No ho he entès com més ofensiu ni res, ja he suposat que era per seguir la línia de l'article.

Responder
Compartir:

Este Foro se rige por unas normas claras de comportamiento. Damos por hecho que todos los participantes las conocen (están disponibles en el banner lateral derecho).

El incumplimiento de dichas normas implica el baneo permanente de foro y web, de forma automática y sin previo aviso.

Eso incluye la apertura de hilos en secciones donde no corresponde, o la creación de un hilo con proyecciones propias para cada una de ellas en la sección de Proyecciones y Encuestas (el usuario que quiera publicar las suyas debe abrir UN UNICO HILO EN TODA LA SECCIÓN y colgar dentro de ese hilo todas sus proyecciones).